Onder het motto ‘voor jongeren, door jongeren’ en met als doel jongeren kennis te laten maken met Europa en de Europese integratie, organiseert Stichting Model European Parliament (MEP) Limburg als belangrijkste bezigheid, jaarlijks simulatiezittingen van het Europees Parlement. Aan deze simulatiezittingen, die beter bekend staan als de Limburgse MEP Conferenties, nemen inmiddels jaarlijks meer dan honderd verschillende Nederlands- en Belgisch Limburgse scholieren uit de bovenbouw van HAVO en VWO deel.

Wethouder Patrick Leunissen leidt het debat van MEP Limburg

Wethouder Patrick Leunissen leidt het debat van MEP Limburg

Onlangs was de tweede schoolvoorronde MEP Limburg. In het gemeentehuis van Voerendaal gingen 10 leerlingen, die uit de eerste ronde geselecteerd waren, met elkaar in debat. Ze werden verdeeld in fracties van politieke partijen die uiteenlopende standpunten hadden over de casus van deze dag.


De casus was of er een coffeeshop moest komen in de gemeente “Ergenshuizen” en zo ja, aan welke voorwaarden er dan voldaan moest zijn. In het debat stonden de fracties van de VVD en de PVV lijnrecht tegenover D’66 en de SP. De bijeenkomst werd erg leuk en deskundig geleid door Wethouder Patrick Leunissen, van Democraten Voerendaal. Ook waren de voorzitter en de vicevoorzitter van MEP Limburg, oud-leerling van het Sintermeertencollege in Heerlen, Raoul Rozestraten en Joyce Nafzger present om de vorderingen van onze leerlingen te volgen. Na een verhit debat gingen de volgende zes leerlingen door naar de MEP-conferentie: Vivianne, Josien, Xenja, Coen, Floor en Eilish. Coen zal de delegatieleider zijn en ons land vertegenwoordigt Tsjechië.

Ruud Braun, raadslid van Democraten Voerendaal, al sinds 2008 betrokken bij het MEP project, geeft aan dat ook dit jaar weer 6 talentvolle jongeren van het Sintermeertencollege afgevaardigd zullen worden. Hij zal samen met collega Simon Wolfs de groep begeleiden. “Het is mooi te zien dat jeugd zich bezig houdt met het debat. Of het nou in een sportvereniging is, een buurtvereniging of politiek, het laten horen van je stem, is heel belangrijk!”, aldus Ruud Braun.

De leerlingen van Sintermeerten in debat.

De leerlingen van Sintermeerten in debat.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *